Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων (ΣΥ.ΚΕ.ΟΜ) αποτελεί σταθερό θεσμό στο ΤΕΑΠΗ για την υποστήριξη των φοιτητών/τριών. Στεγάζεται στη Σταδίου 5, στον 7ο όροφο στην γραφείο 714. Στελεχώνεται από εθελοντές/τριες φοιτητές/τριες που έχουν εκπαιδευτεί στις βασικές δεξιότητες Συμβουλευτικής και Επικοινωνίας και στη συνέχεια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο.
Υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου:
Το Συμβουλευτικό Κέντρο αποτελεί μέρος του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Ομηλίκων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης του Τ.Ε.Α.Π.Η., λειτουργεί από το 1995 και τωρινή διευθύντρια είναι η επίκουρη καθηγήτρια Λήδα Αναγνωστάκη.
Η εκπαιδευτική παρέμβαση στον Ελαιώνα του ΤΕΑΠΗ ξεκίνησε μετά από απόφαση της ΓΣ τον Οκτώβριο του 2015. Στόχος της παρέμβασης ήταν η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου για τα παιδιά των προσφύγων στον Ελαιώνα ώστε να παίξουν, να δημιουργήσουν και να εκφραστούν, ενώ ζουσαν σε συνθήκες δύσκολες μέσα σε ένα Κέντρο Φιλοξενίας. Η παρέμβαση αυτή υποστηρίχτηκε από 40 φοιτητές/τριες που δύο φορές την εβδομάδα για δύο ώρες παρενέβαιναν χρησιμοποιώντας ως μεθοδολογία την έρευνα δράσης και ως θεωρητικό πλαίσιο αναφοράς την κριτική παιδαγωγική.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση, καθιστώντας έμπρακτα εμφανή την αναγκαιότητα της σύνδεσης του σχολείου με την κοινωνία προετοιμάζει τους φοιτητές/ήτριες, μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, για να γίνουν εκπαιδευτικοί που στοχάζονται και προσαρμόζουν τη δράση τους στο εκάστοτε κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Επομένως αυτή η παρέμβαση είναι μια δράση για τους πρόσφυγες, αλλά είναι εξίσου μια δράση τους ίδιους τους παρεμβαίνοντες και τις παρεμβαίνουσες και για την ελληνική κοινωνία.
Θεματικές εργαστηριακές βδομάδες:
Παιδαγωγική Καινοτομία του ΤΕΑΠΗ από το 2005 μέχρι σήμερα
Οι Θεματικές Εργαστηριακές Βδομάδες (ΘΕΒ) οργανώνονται στο ΤΕΑΠΗ από το 2005: μάθημα υποχρεωτικά επιλεγόμενο, απευθύνεται σε φοιτητές/φοιτήτριες του τρίτου έτους. Κάθε χρόνο προσφέρονται 12 διαφορετικές ΘΕΒ, με ποικίλα θέματα (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Παιχνίδι και σχολείο, Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική, Μουσεία και σχολείο, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Κοινωνικές Ανισότητες και Σχολείο κ,ά,) Οι κάθε ΘΕΒ αναπτύσσεται σε μια βδομάδα, συμμετέχουν 35 άτομα, και μέσω ποικίλων εναυσμάτων (ταινιών, θεατρικών και καλλιτεχνικών δρώμενων, παιχνιδιών ρόλων και προσομοίωσης) πραγματεύονται ένα ζήτημα μέσω βιωματικών τεχνικών.
Η πρόταση μιας τέτοιας μορφής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης βασίζεται στην ιδέα ότι οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί,, κατανοώντας και αναλύοντας την εκπαίδευση σε όλες της τις εκφάνσεις, να σχεδιάσουν και να αποτιμήσουν την παρέμβασή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψιν το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αυτό εξελίσσεται.
Πρόγραμμα Teach4integration
Το ΤΕΑΠΗ με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Ανδρούσου και το Τμήμα Φιλολογίας με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Μαρία Ιακώβου, διοργανώνουν από το 2019 συστηματικά , μοριοδοτούμενο 9μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την υποστήριξη εκπαιδευτικών που απασχολούνται ή επιθυμούν να απασχοληθούν σε τάξεις με παιδιά ή εφήβους με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Unicef και υποστηρίζεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ. Είναι δωρεάν για τους/τις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν και καλύπτει Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και από φέτος και νησιά Βορειανατολικού Αιγαίου.
Στόχος είναι εξοικείωση των επιμορφούμενων με τις γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των παιδιών και εφήβων με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ και η επιμόρφωσή τους σε σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την επίτευξη της συμπερίληψης του συγκεκριμένου μαθητικού κοινού εντός του περιβάλλοντος της σχολικής τάξης και η γνωριμία τους με καινοτόμα πολυτροπικά υλικά για την αποτελεσματικότερη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στην επιμόρφωση έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα πάνω από 1600 επιμορφούμενοι/ες.
Πρόγραμμα ERASMUS +
Επιστημονικά υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρουσου, Καθηγήτρια
Voice Labs Repository: Experiences, Tools and Inclusive Methodologies for Minority, Migrant and Refugee Education – VOLARE (2023-2025)
Ένα ερευνητικό έργο που υλοποιείται συνεργατικά από το ΕΚΠΑ, το Paris 8, το
University of Sofia και την τεχνολογική κολεκτίβα Sociality. Όλες οι δράσεις του έργου υποστηρίζονται από το Erasmus+ (KA220). Στόχος του έργου είναι μια πρόταση για μια ερευνητική παιδαγωγική πρακτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αξιοποιεί την ανθρώπινη μαρτυρία, φωνή και βιογραφία, ως πηγή γνώσης, με διεπιστημονική και συμμετοχική μεθοδολογία.
Αφετηρία της ερευνητικής ομάδας είναι η ιδέα ότι οι φωνές και οι βιογραφίες μετακινούμενων ανθρώπων πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της διαπολιτισμικής και ενταξιακής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Για περισσότερα: https://volare-project.eu/el/
Ομιλία του Δρ. Tim Corcoran (Associate Professor) προσκεκλημένου ομιλητή από το Πανεπιστήμιο Deakin της Μελβούρνης
Ο Tim Corcoran, Αναπληρωτής Καθηγητής Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης στην Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Deakin της Μελβούρνης πραγματοποίησε ανοιχτή διάλεξη στο Τμήμα με θέμα «Doing Inclusive Education Differently». Στο ακροατήριο παραβρέθηκαν μεταπτυχιακές /οι φοιτήτριες /ες, υποψήφιοι /ες διδάκτορες και διδακτόρισσες καθώς και μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.
Ιούνιος 2024
Νίκος Μποζατζής
Ημερίδα «Βιωματική μάθηση, μέθοδος project και εκπαίδευση εκπαιδευτικών»
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Κώστα Χρυσαφίδη, με θέμα «Βιωματική μάθηση, μέθοδος project και εκπαίδευση εκπαιδευτικών». Στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» βρέθηκαν συνάδελφοι και συναδέλφισσες του Κώστα Χρυσαφίδη, φοιτητές και φοιτήτριές του, συνεργάτες και συνεργάτιδές του, εκπαιδευτικοί, καθώς και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΑΠΗ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος και τα παιδιά του Κώστα Χρυσαφίδη.
Διαδικτυακό Σεμινάριο «Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα: Αιτίες και Τρόποι αντιμετώπισης»
Την Πέμπτη, 8/2/2024, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής, διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: Διαχείριση Κρίσεων στη Σχολική Κοινότητα: Αιτίες και Τρόποι αντιμετώπισης. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, Πρώην Συνήγορος του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12). Τη συζήτηση συντόνισε η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ-ΕΚΠΑ. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 170 φοιτητές/τριες και Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν στο Δίκτυο συνεργαζόμενων Νηπιαγωγείων του ΤΕΑΠΗ.
Το βίντεο της εκδήλωσης βρίσκεται στον σύνδεσμο https://todiktyo.ecedu.uoi.gr/index.php/actions/
Ημερίδα «Σχολείο και γονείς: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση»
Το Σάββατο 21/10/23 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ίριδα, στην Πανεπιστημιακή Λέσχη, η Ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία με θέμα «Σχολείο και γονείς: μια σχέση υπό διαπραγμάτευση» με τη συμμετοχή φοιτητών/τριών του Τμήματος και εκπαιδευτικών από το Δίκτυο Νηπιαγωγών του ΤΕΑΠΗ.
Στην ημερίδα συζητήθηκαν σημαντικές πτυχές της συνεργασίας του νηπιαγωγείου με την οικογένεια και έγινε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ανάμεσα στους συμμετέχοντες/ουσες. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε τρία βιωματικά εργαστήρια και εισηγήσεις συναδέλφων στην ολομέλεια. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα εργαστήρια:
Ολυμπία Αγαλιανού (Ε.Ε.Π. Διδακτικής της Κίνησης και της Μουσικής, ΤΕΑΠΗ, ΕΚΠΑ)
Δήμητρα Γαβριηλίδου (MSc Ψυχολόγος, εργαζόμενη στην εκπαίδευση)
Αλεξάνδρα Κοσκολού (Νηπιαγωγός MSd)
Οι εισηγήσεις του δεύτερου μέρους της Ημερίδας έχουν αναρτηθεί στον σύνδεσμο https://youtu.be/fxSjc9i5i4I
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» η επιστημονική ημερίδα «ΤΕΑΠΗ 1987-2023: αναπτύσσοντας το διεπιστημονικό πεδίο της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών». Στην ημερίδα συμμετείχαν διδάσκοντες και διδάσκουσες του ΤΕΑΠΗ (αφυπηρετήσαντες/ασες και εν ενεργεία) που ανέδειξαν στις εισηγήσεις τους τον διεπιστημονικό χαρακτήρα και προσανατολισμό του τμήματος, και την ουσιαστική συμβολή του στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.
1η Διημερίδα Υποψηφίων Διδακτόρων/ισσών του ΤΕΑΠΗ
Την Παρασκευή 10/11/23 και το Σάββατο 11/11/23 πραγματοποιήθηκε η 1η Διημερίδα Υποψήφιων Διδακτόρων/ισσών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, στα γραφεία της ΕΜΝΕ (Περιοδικό Μνήμων). Πρόκειται για την καθιέρωση ενός νέου εντατικού σεμιναρίου για την προβολή και συζήτηση του έργου των υποψήφιων διδακτόρων/ισσών του Τμήματος, που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Κατά την 1η Διημερίδα παρουσιάστηκαν συνολικά 16 διδακτορικές διατριβές που εκπονούνται στο Τμήμα και οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν μία ποικιλία θεματικών, οι οποίες κάλυπταν ποικίλα επιστημονικά πεδία: από την παιδαγωγική θεωρία, την ανάπτυξη παιδαγωγικού υλικού και την ιστορία της εκπαίδευσης, μέχρι την κοινωνιολογία των εκπαιδευτικών πρακτικών, τις σπουδές φύλου και τις σπουδές αναπηρίας. Η Διημερίδα ανέδειξε τον πλουραλιστικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.
Διημερίδα: «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές»
Την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, διοργάνωσε διημερίδα με τίτλο «Οι πρακτικές ασκήσεις των μελλοντικών εκπαιδευτικών: δυσκολίες, προκλήσεις και προοπτικές» αφιερωμένη στη μνήμη της Ευγενίας Κουτσουβάνου, Ομότιμης Καθηγήτριας Προσχολικής Παιδαγωγικής στο ΤΕΑΠΗ.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής. Στη διημερίδα παρέστησαν οι ομότιμοι/ες καθηγητές/ριες του Τμήματος Κυριάκος Αθανασίου, Θάλεια Δραγώνα, Δήμητρα Κατή και Κώστας Χρυσαφίδης. Επίσης συνάδελφοι από άλλα Πανεπιστήμια που ανήκουν στο Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων των Τμημάτων Προσχολικής Ηλικίας όπως οι Δόμνα Κακανά (κοσμητόρισσα της Σχολής επιστημών της Αγωγής στο ΑΠΘ), Μαρία Μπιρμπίλη και Μαρία Παπανδρέου (ΑΠΘ), Σοφία Γκόρια (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αγγελική Βελλοπούλου και Μαρία Καμπεζά (Πανεπιστήμιο Πατρών), Κατερίνα Πλακίτση, Τούλα Σοφού και Αθηνά Κορνελάκη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Εφη Πεντέρη, Κωνσταντίνος Καραδημητρίου, Κατερίνα Γιόφτσαλη, Ιουλία Ντούση και Έμμυ Παπαναστασίου (ΔΠΘ), Βασιλική Πλιόγκου (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), και Έφη Χλαπάνα (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Διαδικτυακά σεμινάρια κατόπιν πρόσκλησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ)
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος από το 2022 οργάνωσε και υλοποίησε μία σειρά σεμιναρίων που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κάλεσε, σε αρκετά από αυτά, διδάσκοντες και διδάσκουσες του τμήματός μας να εισηγηθούν διάφορα θέματα και να σχολιάσουν αποτελέσματα ερευνών. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα αναλυτικά προγράμματα, η διαπολιτισμική εκπαίδευση, οι σχέσεις γονέων και σχολείου, οι συνεργατικές μορφές μάθησης, η διαφοροποιημένη παιδαγωγική, ο ρόλος του εκπαιδευτικού, οι απόψεις των εκπαιδευτικών για τις επιμορφωτικές τους ανάγκες κ.α.
2022-2024
Τα σεμινάρια αυτά είναι διαθέσιμα στο: http://doe.gr/videos/
Αλεξάνδρα Ανδρούσου, Μαρία Σφυρόερα, Βασίλης Τσάφος, Χαραβιτσίδης Πέτρος
Συνάντηση Δικτύου Πρακτικών Ασκήσεων Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής
Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, 32 μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής που συμμετέχουν στο Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων, συναντήθηκαν στο ΤΕΑΠΗ στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σχέση Πανεπιστημίου και σχολείων, τις δυσκολίες της Πρακτικής Άσκησης, τα εμπόδια από τις αυξανόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και προτάθηκαν δράσεις για το μέλλον. Το Δίκτυο Πρακτικών Ασκήσεων προετοιμάζει για το επόμενο χρονικό διάστημα ερευνητικές δραστηριότητες και δράσεις επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς και εργαστήρια για φοιτητές/τριες των Τμημάτων. Μία κοινότητα επαγγελματικής μάθησης που συνεχίζει σταθερά να στοχάζεται και να δημιουργεί.
ΔΙΚΤΥΟ Συνεργαζόμενων ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ για την πρακτική άσκηση του Τ.Ε.Α.Π.Η.
Στο Τ.Ε.Α.Π.Η. έχει δημιουργηθεί εδώ και 15 χρόνια ένα Δίκτυο συνεργασίας με 200 δημόσια νηπιαγωγεία στην Αττική, τα οποία φιλοξενούν φοιτητές/τριες του Τ.Ε.Α.Π.Η. για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης. Το Δίκτυο προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια δύο με τρεις φορές το χρόνο, σχεδιασμένα με βάση τα αιτήματα των νηπιαγωγών. Συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και προσκεκλημένοι/ες ειδικοί.
Ενδεικτικά:
Η ομάδα των Πρακτικών Ασκήσεων
Προσκλήσεις εν ενεργεία νηπιαγωγών στα μαθήματα της Πρακτικής Άσκησης
Το ΤΕΑΠΗ «συνομιλεί» συστηματικά με τις/τους νηπιαγωγούς της πράξης. Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πρακτικής Άσκησης πραγματοποιείται μια σειρά παρουσιάσεων από εν ενεργεία νηπιαγωγούς, οι οποίες/οι αναλύουν τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να σχεδιάσουν δράσεις που έχουν νόημα για τα παιδιά και συζητήσουν με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές τους προβληματισμούς τους γύρω από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ομάδα των Πρακτικών Ασκήσεων
Βιωματικά Εργαστήρια στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πρακτικής Άσκησης οι φοιτήτριες και οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων τα οποία έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την μεταξύ τους συνεργασία και να συμβάλλουν στην βαθύτερη διαπραγμάτευση των διαστάσεων της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στιγμιότυπα από βιωματικό εργαστήριο με θέμα την δημιουργία πρωτότυπων επιτραπέζιων παιχνιδιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο μάθημα «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην διδακτική πράξη: από την παρατήρηση στον σχεδιασμό».
2022-2023
Η ομάδα των Πρακτικών Ασκήσεων
Συμμετοχή στο Πρόγραμμα UNI-T EUROPEAN CIVIC TEACHER ACADEMY
Στο πλαίσιο της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, το ΤΕΑΠΗ (μαζί με το ΠΤΔΕ) συμμετέχει σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Aix- Marseille (AMU), το Πανεπιστήμιο του Tübingen, το Πανεπιστήμιο των Bρυξελλών (ULB), και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Sapienza) στο πρότζεκτ UNI-T (European Civic Teacher Academy) που συντονίζεται από το INSPE του ΑΜU και είναι ένα από τα 11 πρότζεκτ που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πρόσκλησης Teacher Academy d’ Erasmus +. Το πρότζεκτ στοχεύει σε μια περίοδο 3 ετών να βελτιώσει την ευρωπαϊκή διάσταση και τη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και να ενδυναμώσει την κινητικότητα ανάμεσα στις χώρες. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε υποδεχτεί συνεργάτες από άλλες χώρες, ενώ μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικοί και φοιτήτριες/ές έχουν ήδη επισκεφθεί σχολεία στις συνεργαζόμενες χώρες, έχουν συμμετάσχει σε θερινά σχολεία στο Πανεπιστήμιο του Tubingen και σε διαδικτυακές κοινότητες πρακτικής. Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη με νέες δράσεις που θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2025. Το ΤΕΑΠΗ συμμετέχει και στα 6 Πακέτα Εργασίας του Προγράμματος . https://uni-t-academy.eu/what-is-uni-t/#pll_switcher
Συμμετοχικός σχεδιασμός ψηφιακού παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία
Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε νηπιαγωγείο με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων συμμετοχικού σχεδιασμού (participatory design) μαζί με τα παιδιά. Τα παιδιά σκέφτηκαν την ιδέα και την ιστορία τους, αποφάσισαν τους στόχους και τις δοκιμασίες, και ζωγράφισαν το storyboard του ψηφιακού τους παιχνιδιού. Βασίστηκαν στις εμπειρίες τους και προηγούμενες δράσεις του νηπιαγωγείου για γνωριμία με τη γειτονιά τους.
Το ψηφιακό παιχνίδι αναπτύχθηκε από ειδικό game developer (Βαγγέλη Αντωνόπουλο) και εκτέθηκε μαζί με άλλα έργα το παιδιών στην Τεχνόπολη, Γκάζι.
Μάιος – Ιούνιος 2019
Ηρώ Βούλγαρη, Στεφανία Βουβουσίρα, Αιμιλία Φάκου
Συλλογικός τόμος:
Συζητώντας για τον ρευστό ρατσισμό σε χώρους εκπαίδευσης: Διδακτικές προτάσεις στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού. Επιμέλεια: Βίλλυ Τσάκωνα
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα», Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ & Ερευνητικό πρόγραμμα «TRACE: Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση».
Αυτή η συλλογή διδακτικών προτάσεων είναι αποτέλεσμα του διεπιστημονικού σεμιναρίου «Ρατσισμός, αντιρατσισμός και ρευστός ρατσισμός: Θεωρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογές στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού», που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο 2022 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διδακτικές προτάσεις σχεδιάστηκαν από μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες που συμμετείχαν στο σεμινάριο, προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και έχουν διαφορετικές επιστημονικές και εκπαιδευτικές αποσκευές.
Κοινή θεματική στόχευση των 16 εργασιών που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι η εξοικείωση του εκάστοτε εκπαιδευόμενου ακροατηρίου με τρόπους ανίχνευσης του (ρευστού) ρατσισμού σε κείμενα που εκ πρώτης όψεως δείχνουν μη ρατσιστικά ή αντιρατσιστικά. Τα εκπαιδευτικά πλαίσια που συζητώνται ανήκουν και στην τυπική και στη μη τυπική εκπαίδευση, αποσκοπούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης και ως δεύτερης/ξένης και ηλικιακά εκτείνονται από τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας έως τα νήπια.
2022 (σεμινάριο), 2024 (έκδοση τόμου)
Βίλλυ Τσάκωνα
Ο τόμος είναι σε ανοιχτή πρόσβαση: https://trace.library.upatras.gr/images/Reustos_ratsismos_stin_ekpaideusi_epim_V_Tsakona.pdf
Έκθεση ψηφιακών έργων φοιτητριών/φοιτητών του ΤΕΑΠΗ
Ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές που ανέπτυξαν φοιτήτριες και φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακά Παιχνίδια, Εικονικοί Κόσμοι, και Μάθηση» παρουσιάστηκαν στο περίπτερο του ΤΕΑΠΗ, στο πλαίσιο της έκθεσης παιχνιδιών του διεθνούς συνεδρίου Games and Learning Alliance Conference (GALA 2019), στην Αθήνα.
Νοέμβριος 2019
Ηρώ Βούλγαρη
Διαδικτυακός Τόπος Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΤΕΑΠΗ
Με αφορμή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις συνθήκες εγκλεισμού κατά την περίοδο του Covid, οι φοιτήτριες και φοιτητές του μαθήματος «ΤΠΕ και εκπαιδευτική πράξη: θεωρητικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις» σχεδίασαν και ανέπτυξαν εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό για την προσχολική εκπαίδευση το οποίο καταχώρησαν σε διαδικτυακό τόπο. Το υλικό διαμοιράστηκε σε νηπιαγωγούς του Δικτύου του ΤΕΑΠΗ.
https://sites.google.com/view/ictecd/
2020-2021
Ηρώ Βούλγαρη
Ημερίδα «Ψηφιακά Παιχνίδια και Προσχολική Αγωγή»
Διοργάνωση ημερίδας εστιασμένης στα ψηφιακά παιχνίδια στο πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν ψηφιακά παιχνίδια που αναπτύχθηκαν από τις φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος και σχετικές δράσεις. Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του Athens Games Festival με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας.
Σεπτέμβριος 2017
Ηρώ Βούλγαρη, Ρόη Παπαδοπούλου, Μαρία Σφυρόερα
Συνδιάσκεψη: Βιώσιμα μοντέλα συνεργασίας εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα
Αθήνα, 30/6, 1 & 2/7/2023
Εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από την Ευρώπη (126 άτομα από 9 χώρες – Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σερβία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Αλβανία και Αγγλία), με πολυετή εμπειρία και γνώσεις καθώς και ερευνητές με ειδικό ενδιαφέρον ή πρακτική στις συνεργασίες Εκπαιδευτικών-Καλλιτεχνών, μοιράστηκαν καλές πρακτικές και σχετικές έρευνες.
Φοιτήτριες του ΤΕΑΠΗ ήταν εθελόντριες, παρακολούθησαν κεντρικές ομιλίες, έλαβαν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια τεχνών (θέατρο, χορός, εικαστικά, κινηματογράφος), και σε διαδραστικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Επίσης συμμετείχαν σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος σχετικά με εκπαιδευτικές πολιτικές στην Εκπαίδευση μέσω των Τεχνών.
Παναγιώτα Γιαννούλη
«ITAP-PD: Διεθνής Συνεργασία Εκπαιδευτικού – Καλλιτέχνη- Επαγγελματική Ανάπτυξη» Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες από 4 χώρες (Ιρλανδία, Σερβία, Ελλάδα, Ολλανδία) -ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+
11, 12 &13 Νοεμβρίου 2022
Φοιτήτριες και απόφοιτες του ΤΕΑΠΗ που συμμετείχαν σε μαθήματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση έλαβαν μέρος στη διοργάνωση του σεμιναρίου και συμμετείχαν στην επιμόρφωση που αφορούσε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες από 4 χώρες (Ιρλανδία, Σερβία, Ελλάδα, Ολλανδία) στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+
Παναγιώτα Γιαννούλη
Ομιλία του προσκεκλημένου Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Athens Georgia, USA, κου Πέτρου Πανάου
Ο Καθηγητής κος Πέτρος Πανάου, προσκεκλημένος Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Athens Georgia των ΗΠΑ, μίλησε στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδική Λογοτεχνία» για τη Δημιουργική Ανάγνωση και Γραφή και τις πρακτικές εφαρμογές της στην τάξη.
Οκτώβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου- Χρύσα Κουράκη
‘Bridges of communication through theatrical expression’
Πρόγραμμα Teatro em comunidades” -Federal University of Rio,Βραζιλία και μάθημα θεατροπαιδαγωγικές προσεγγίσεις, ΤΕΑΠΗ -ΕΚΠΑ. Συνεργασία με το πρόγραμμα INDRA- Συμφιλίωση μέσω της Τέχνης
30/4 έως 7/5/2020
Διαδικτυακή δράση στη διάρκεια του αποκλεισμού λόγω Covid που αφορούσε στη συνεργασία φοιτητών και φοιτητριών από διαφορετικά εκπαιδευτικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα με μέσο το Θέατρο. Δραστηριότητες επικοινωνίας και θεατρικής έκφρασης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΖΟΟΜ αξιοποιήθηκαν για την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάδειξη κοινών σημείων και την κατανόηση των διαφορών με τελική έκβαση τη δημιουργία μιας κοινής θεατρικής σύνθεσης σε μικτές ομάδες.
Παναγιώτα Γιαννούλη
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Θέατρο στην εκπαίδευση: Παιδαγωγικές και κοινωνικές παρεμβάσεις
Mάϊος 2023
Στο πλαίσιο του μαθήματος
Ο τελικός στόχος είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να επινοήσουν και να παρουσιάσουν σε ομάδες τη δική τους παράσταση, βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες και αυτοσχεδιασμούς, σχετικά με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που τους/τις απασχολούν.
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση μιας από τις 5 ομάδες που εστίασε στο θέμα της έμφυλης βίας
Παναγιώτα Γιαννούλη
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα: Επινόηση, Σχεδιασμός, Εφαρμογή
Φεβρουάριος 2020
Επιλογή θεματικής και
συλλογική συγγραφική δραστηριότητα για τη διασκευή έργου « Ο Ειρηνοποιός» . Ενσωμάτωση τεχνικών συμμετοχικού θεάτρου και δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά.
Επικοινωνία και αλληλογραφία με τον Άγγλο συγγραφέα του έργου David Holman
Παναγιώτα Γιαννούλη
Παρουσίαση της παράστασης « Μια γιορτή στου Νουριάν» σε μικρό κοινό λόγω των μέτρων της πανδημίας covid στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατροπαιδαγωγικά
Προγράμματα: Επινόηση, σχεδιασμός, εφαρμογή.
Ιανουάριος 2022
Διασκευή βασισμένη στο έργο του Volker Ludvig . Το έργο του συγγραφέα έχει παρουσιαστεί σε αθηναϊκή σκηνή από τη «Συντεχνία του Γέλιου»
Παναγιώτα Γιαννούλη
Εικαστική Έκθεση – Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη
Επίσκεψη και ξενάγηση με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των μαθημάτων Παιδικής Λογοτεχνίας στην στην επετειακή έκθεση για την Άλκη Ζέη, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.
Οκτώβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου- Χρύσα Κουράκη
Ξενάγηση στην ομαδική, εικαστική έκθεση εικονογράφων των βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου από τη σειρά «Μικρά Βήματα – Μεγάλοι Δρόμοι» στον Πολυχώρο Art Project Space
Η Καθηγήτρια κα Αγγελική Γιαννικοπούλου ξενάγησε τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του μαθήματος «Ανάλυση Εικονογραφημένου Βιβλίου» στα έργα των ζωγράφων-εικονογράφων, Κάτιας Βαρβάκη, Κωνσταντίνου Έσσλιν, Χαρίτωνα Μπεκιάρη, Ντανιέλας Σταματιάδη και Μαρίνας Στελλάτου, οι οποίοι «υπογράφουν εικαστικά» τα ισάριθμα βιβλία του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Η κα Γιαννικοπούλου προσέγγισε αναλυτικά τις εικόνες σε σχέση με το κείμενο των βιβλίων.
Νοέμβριος 2013
Αγγελική Γιαννικοπούλου
Διαδικτυακή εισήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Μαριάννας Μίσιου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η κα Μαριάννα Μίσιου, προσκεκλημένη στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάλυση Εικονογραφημένου Βιβλίου» μίλησε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τα βουβά (silent) ταξιδιωτικά βιβλία.
Νοέμβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου
Εισήγηση φοιτητριών με θέμα «Το χρώμα ως αποτύπωση της πραγματικότητας στο εικονογραφημένο βιβλίο» στο ΙΓ΄ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάλυση Εικονογραφημένου Βιβλίου» οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εργάστηκαν στη θεματική του χρώματος στο εικονογραφημένο βιβλίο, κάνοντας βιβλιογραφικές αναζητήσεις και δημιουργώντας σχετικά επιστημονικά άρθρα. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους παρουσιάστηκαν σε εισήγηση με θέμα «Το χρώμα ως αποτύπωση της πραγματικότητας στο εικονογραφημένο βιβλίο» από τις φοιτήτριες στο ΙΓ’ Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής
Δεκέμβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου
Εισηγήσεις με θέμα « Παιδική Λογοτεχνία και προώθηση της ανάγνωσης»
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εισαγωγή στην Παιδική Λογοτεχνία» άνθρωποι από τον χώρο του βιβλίου που ασχολούνται με την προώθηση της ανάγνωσης μίλησαν στις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας για την προώθηση της ανάγνωσης από τη βρεφική ηλικία, για τη θέση του βιβλίου στην εκπαίδευση και για τον ρόλο των βιβλιοθηκών. Προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν ο κος Απόστολος Πάππος, Νηπιαγωγός, δημιουργός και διαχειριστής του εκπαιδευτικού portal Elniplex.gr, η κα Άβα Χαλκιαδάκη, Πρόεδρος του Σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και ο κος Θανάσης Κοτσοβός, Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Δεκέμβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου- Χρύσα Κουράκη
Διαδικτυακή εισήγηση της Καθηγήτριας Ilgım Veryeri Alaca από το Koç University College of Social Sciences and Humanities, İstanbul
Η Καθηγήτρια Ilgım Veryeri προσκεκλημένη στο πλαίσιο του μαθήματος «Ανάλυση Εικονογραφημένου Βιβλίου» μίλησε στις φοιτήτριες και τους φοιτητές για τη λειτουργία του χρώματος στα παιδικά, εικονογραφημένα βιβλία.
Δεκέμβριος 2023
Αγγελική Γιαννικοπούλου- Χρύσα Κουράκη
Επίσκεψη και σεμινάριο στο Ίδρυμα Έφης και Παναγιώτη Μιχελή
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Παιδική Λογοτεχνία σε εκτός Τάξης Περιβάλλοντα» επισκεφτήκαμε με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές το εικαστικό μουσείο του Ιδρύματος Έφης και Παναγιώτη Μιχελή. Μετά την ξενάγηση στην εικαστική έκθεση υλοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο από την εμψυχώτρια κα Άννα-Μαρία Βλάσση με θέμα την αξιοποίηση του λογοτεχνικού βιβλίου Μια παλέτα φως στον χώρο του μουσείου.
Απρίλιος 2024
Χρύσα Κουράκη
Ομιλία της εικονογράφου Έφης Λαδά με θέμα τα βιβλία με διαφάνειες
Η κα Έφη Λαδά μας επισκέφτηκε στο μάθημα «Πρακτικές: Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση» για να μας μιλήσει για το βιβλίο της In my Dreams, στο οποίο γίνεται χρήση διαφανειών για την απόδοση του νοήματος.
Απρίλιος 2024
Αγγελική Γιαννικοπούλου – Χρύσα Κουράκη
Εργαστήριο για τα pop–up βιβλία με την Paper Engineer, κα Άννας
Γκουτζουρή
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτικές: Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση» οι φοιτήτριες και οι φοιτητές δούλεψαν πάνω στην υλικότητα των βιβλίων (Βιβλία ακορντεόν, βιβλία με διαφάνειες και pop-up) τόσο μέσα στην τάξη όσο και στα νηπιαγωγεία. Η κα Γκουτζουρή μας επισκέφτηκε και υλοποίησε ένα εργαστήριο με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές για την κατασκευή των βιβλίων pop-up.
Μάιος 2024
Αγγελική Γιαννικοπούλου – Χρύσα Κουράκη
Εισήγηση της κας Ελένης Γερουλάνου, συγγραφέως, νηπιαγωγού και μουσειοπαιδαγωγού για την προσχολική ηλικία
Η κα Γερουλάνου στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Παιδική Λογοτεχνία σε εκτός Τάξης Περιβάλλοντα» πραγματοποίησε εισήγηση σχετικά με την αξιοποίηση βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας εκτός τάξης.
Μάιος 2024
Χρύσα Κουράκη
Επίσκεψη στον Εθνικό κήπο και σχεδιασμός φιλαναγνωστικού προγράμματος
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Παιδική Λογοτεχνία σε εκτός Τάξης Περιβάλλοντα» επισκεφτήκαμε τον Εθνικό Κήπο και σχεδιάσαμε φιλαναγνωστικό πρόγραμμα με βάση βιβλία παιδικής λογοτεχνίας με θέμα τον Κήπο.
Μάιος 2024
Χρύσα Κουράκη
Εσπερίδα με θέμα «Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου διαβάζουν και δημιουργούν βιβλία με ιδιαίτερη υλικότητα»
Πραγματοποίηση Εσπερίδας με θέμα «Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου διαβάζουν και δημιουργούν βιβλία με ιδιαίτερη υλικότητα». Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές παρουσίασαν σε κοινό (γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές/τριες, συγγραφείς και ανθρώπους από τον εκδοτικό χώρο) τις εργασίες που είχαν κάνει στην τάξη και με τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία στο πλαίσιο του μαθήματος Πρακτικών «Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση».
Προσκεκλημένες ομιλήτριες ήταν η κα Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφέας, μεταφράστρια), η κα Ίρις Σαμαρτζή (εικονογράφος) και η κα Δέσποινα Μουαμελετζή (Εκπαιδευτικός).
Ιούνιος 2024
Αγγελική Γιαννικοπούλου, Χρύσα Κουράκη
Τελετή επίδοσης τιμητικού τόμου στην Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Φλογαΐτη
Πρόκειται για μια εκδήλωση επίδοσης τιμητικού τόμου στην Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Φλογαΐτη. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), στο οποίο η Ευγενία Φλογαΐτη ήταν μέλος ΔΕΠ μέχρι τη συνταξιοδότησή της, και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία, (ΕΛΕΕΤΠΕΑ), η οποία είχε την πρωτοβουλία έκδοσης του τιμητικού τόμου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρωτοποριακό έργο της Ευγενίας Φλογαΐτη στο πεδίο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και η συμβολή της στην ανάπτυξη του πεδίου μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης. Για το έργο της κ. Φλογαΐτη μιλήσαν μέλη του ΤΕΑΠΗ και μέλη ΔΕΠ από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και της Κύπρου τα οποία υπηρετούν το αντικείμενο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
14 Μαϊου 2024
Γεωργία Λιαράκου